Pełną parą ruszyły zajęcia na MYŚLIBORSKIM UNIWERSYTECIE TRZECIEGO WIEKU. Cieszymy się, że,, FUNDACJA ROZWÓJ i EDUKACJA” pani ANNY POTOKA wznowiła smakowite spotkania. Fundacja ujęła nas po raz kolejny w ,,Projekcie dofinansowanym ze środków rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych ,,AKYWNI+” na lata 2021 – 2025.
Byliśmy już na Sycylii za sprawą ciekawych opowieści oraz sałatki z burattą i spaghetti carbonara, byliśmy w Tunezji smakując shakshukę i szaszłyk z piersi kurczaka w przyprawie zatara. Nie powiem źle o potrawach, bo po prostu nie ma się do czego przyczepić.
Wiemy jaki jest najprostszy sposób sprawdzenia, czy makaron jest al dente – czyli ,,na ząb” co jest to standardem nie tylko na Sycylii – po prostu rzuć go o ścianę, jak się przyklei – koniec gotowania. Znamy sposób sprawdzenia słoności potraw – jej smak ma mieć zasolenie bliższe wodom Adriatyku. Ja chyba nie sprawdzę – do tapety makaron nie przylgnie, a Adriatyk … za daleko. Ale ufam p. Pawłowi.
Testujemy smaki w trzech grupach liczących po 5 osób. Przewodzi mistrz PAWEŁ – opowiada, pokazuje, robi, doprawia, rozkłada na talerze i podtyka prawie pod nos. Rozpieszcza, ale mówi, że do czasu. Od następnych spotkań to my bierzemy się do roboty.
Smaczne potrawy, światowe ciekawostki kulinarne, swoboda, możliwość pogadania i przebywania w miłym towarzystwie no i przepisy na te delicje sprawiają, że nie możemy się doczekać kolejnych spotkań.
Maria Prymakowska – Paluch