Nie każdy, z różnych powodów, miał możliwość podróżowanie po świecie. Pozostałą, głęboko skrywaną tęsknotę za przygodą, widokami, atrakcjami, drobnymi szaleństwami i smakami regionalnych kuchni – trzeba jakoś zapełnić.

Okazuje się, że u nas w Myśliborzu , na zajęciach kulinarnych prowadzonych przez p. PAWŁA POTOKA z Fundacji ,,ROZWÓJ i EDUKACJA , można nadrobić pewne zaległości – szczególnie te smakowe.

Mamy już za sobą taką podróż do Grecji i Włoch. Grecka FASOLADA przypomina uboższą wersję naszej zupy fasolowej, SOUVALAKI – to jakby drobiowe szaszłyki pięknie na patyczek nadziane, ale smakowo powala dopiero sos do tej potrawy, włoską PASTĘ z SUSZONYCH POMIDORÓW można i trzeba – bo smaczna – przenieść na nasze stoły, jej oryginalny smak podkręci niejedno spotkanie towarzyskie , LEŚNE GRZYBY PASTA – kolejna włoska potrawa – to jakby nasz makaron wstążki z sosem z grzybów leśnych i ciemnych pieczarek z wyszukanymi dodatkami. Wszystko smaczne !

Jestem pewna, że potrafi to zrobić, z przepisem w ręku, każdy z grupy naszych 20 słuchaczy, którzy podzieleni na 4 zespoły, uczęszczają do pana PAWŁA POTOKA na zajęcia kulinarne.

Udział w takich smakowych zajęciach zapewniła nam II Edycja Programu Wieloletniego na rzecz Osób Starszych na lata 2021 2025. Dziękujemy FUNDACJI,, ROZWÓJ i EDUKACJA, która nas do tego projektu zaprosiła

Dodajmy z kronikarskiego obowiązku – cała przyjemność jest po naszej stronie!

Maria Prymakowska – Paluch