Chyba ktoś zrobił krzywdę żywiołowemu narodowi ze stolicą w Rzymie nazywając ich piękny kraj Włochami. Włochy – to nie brzmi dumnie! Uff! W końcu to z siebie wydusiłam!

Kuchnia – z nazwy niestety włoska – jest najbardziej, obok francuskiej, popularną w Europie. Korzysta z dużej ilości warzyw i przypraw. Oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn używany jest w tych najbardziej znanych w Polsce potrawach np. w pizzy, makaronach, lasagne, czy owocach morza.

Każde z tych dań ma swoją grupę smakoszy. Słuchacze myśliborskiego UTW na zajęciach kulinarnych prowadzonych przez pana PAWŁA POTOKA z Fundacji ,,Rozwój i Edukacja” w ramach Projektu ,,Dobro powraca finansowanego z Rządowego Programu ASOS 2014 – 2020, rozsmakowywali się najpierw w przekąskach z bruschettą– naszą grzanką z nakładanymi na nią różnymi sosami i przysmakami typu serca karczochów, czy suszone pomidorki z zalew ziołowych.

PYCHA!

Popisowe danie pana Pawła – PASTA ALLA NORMA – to czysta poezja. Wykwintnego smaku nadają czosnek, bakłażany, bazylia, pomidorki ew. puszkowa salsa pomidorowa. Wszystko z makaronem penne ( wyglądają jak nasze karbowane rurki) ugotowanym al dente, z owczą bryndzą , startym parmezanem i listkami bazylii.

Czy mi się uda w domu odtworzyć smak tego dania? Będę się starała, ale za wyniki głowy nie daję! Dziękujemy panie Pawle nie tylko za sugestie, smakowało wyśmienicie i nawet papierowe talerzyki nie popsuły końcowego efektu.

Maria Prymakowska – Paluch