Już po raz trzeci słuchaczom MUTW stworzono okazję aktywnego udziału w zajęciach kulinarnych prowadzonych przez prawdziwego ,,mistrza patelni” pana PAWŁA POTOKA z FUNDACJI ,,ROZWÓJ i EDUKACJA”.
Zajęcia odbywają się w trzech grupach, w każdej jest po 6 osób, a trwają ponad 3 godziny. Nic nie skłamię jeżeli powiem, że są to najbardziej relaksujące zajęcia, co zresztą potwierdzają sami uczestnicy.
Co tu się robi?
Po pierwsze słucha, po drugie rozmawia, po trzecie pomaga w przyrządzaniu potraw, a po czwarte – degustuje się smaki świata … do syta.
Kogo się słucha?
Oczywiście pana Pawła, który ze znawstwem przybliża czasem bardzo skomplikowane przepisy, pozwala wąchać drogocenne przyprawy, mówi o polskich zamiennikach, o swoich doświadczeniach kulinarnych, a oprócz tego sprawnie zarządza szóstką podopiecznych, dopuszcza ich do pomocy, instruuje w trakcie roboty, a potem podaje potrawę do oceny. Nic tak nie wzrusza kobiet, jak poddanie im pod przysłowiowy nos kolorowego, smacznego i w większości nieznanego do tej pory jedzenia. Nie da się ukryć zachwyconych spojrzeń i … pustych talerzy. Uzupełnieniem są słowa – przejawu najwyższego uznania.
Wydrukowane przepisy dostaje się do ręki. Co mamy za sobą ? Dania z Francji, która słynie z ponad 400 rodzajów serów ( my degustowaliśmy kilkanaście z nich – o lampce wina też wspomnieć należy), jedliśmy francuską zupę cebulową z grzanką – niebo w gębie. Za nami także
dania wzorowane na kuchni hiszpańskiej – czyli bomba witaminowa bez gotowania o nazwie mało swojsko brzmiącej – gazpachogourmet z migdałami orazponchosmorunos z nitkami szafranu. Kto nie jadł niech żałuje!
I tak , dzięki wieloletniemu programowi na rzecz Osób Starszych ,,Aktywni+” na lata 2021 – 2025 dofinansowanemu ze środków budżetu państwaoraz państwu ANNIE i PAWŁOWI POTOKA zwiedzamy kuchnie świata siedząc bezpiecznie w naszym Myśliborzu.
Maria Prymakowska – Paluch