Uczestnicy zajęć kulinarnych, ze smutkiem przyjęli fakt, że skończyły się ( mamy nadzieję, że tymczasowo) ciekawe zajęcia z p. PAWŁEM POTOKA z Fundacji ,,Rozwój i Edukacja”.

Oprowadzał nas, przez 3 miesiące, przez kuchnie świata. Zapoznawał z historią regionu, z oryginalnymi smakami, serwował egzotyczne  dania – niby proste, niby mało pracochłonne, ale dla nas, nieco wcześniej urodzonych, przyzwyczajonych do tradycyjnej kuchni, każda z potraw była wyzwaniem.

Pan Paweł każdorazowo dawał nam do ręki przepis na potrawę ze słowną wyczerpującą  informacją co, gdzie, kiedy i jak wraz z  pokazem  kolejnych czynności. No i ta obfita degustacja! Niebo w gębie – chciałoby się powiedzieć. Przyprawy trudno dostępne robione były na miejscu i rozdawane uczestnikom zajęć.

Mam swoją faworytkę – zupę chłodnik ze szpinaku. Będę ją serwowała w swojej kuchni. Mąż jeszcze o tym nie wie, ale jestem pewna, że ją polubi. Przepis jestem gotowa udostępnić zainteresowanym.

Zajęcia mogły się odbywać dzięki wieloletniemu programowi na rzecz Osób Starszych ,,Aktywni+” na lata 2021 – 2025 dofinansowywanemu ze środków budżetu państwa.

Dziękujemy panie Pawle! Liczymy, że w przyszłym roku akademickim spotkamy się ponownie. Już nie możemy się doczekać !

Maria Prymakowska – Paluch