JESTEŚ TYM, CO JESZ – CZYLI O DIETACH PRAWIE WSZYSTKO. WYKŁAD mgr inż. technolog przemysłu spożywczego i żywienia JADWIGI GODLEWSKIEJ – BRYK. 24 kwiecień 2018 rok.
Pytanie co jeść, aby być zdrowym i pięknym, żyć długo i szczęśliwie nurtuje ludzi nie od dzisiaj. Prowadząca wykład przekazywała mądrości żywieniowe w sposób przejrzysty i zrozumiały choć, trzeba to powiedzieć, nie wszystko było łatwe do… przełknięcia.
Najbardziej bolesną informacją jest to, że nieprawidłowa dieta jest źródłem wielu groźnych chorób z cukrzycą, otyłością, osteoporozą, zawałami i nowotworami na czele.
Antidotum na te ewentualne doznania chorobowe jest przede wszystkim, dość rygorystyczne, przestrzeganie zasad zrównoważonej diety obfitującej w makro i mikroelementy i to w dodatku w odpowiednich proporcjach.
Wiele tłumaczyła piramida żywieniowa, na którą powoływała się nasza wykładowczyni. Musimy nauczyć się, że to co na dole piramidy jest najważniejsze w diecie, to co na szczycie powinno stanowić jedynie dodatek.
Na samym dole piramidy jest RUCH, czyli konkretna aktywność: taniec, rower, spacer, NW, gry umysłowe również , a potem standardowo to co wymieniała Jadwiga. Niektórzy notowali, wystarczy zatem sięgnąć do notatek i… stosować.
ZAPAMIĘTAJ CO DOBRE DLA TWOJEGO ZDROWIA !
Używaj mniej soli, mniej cukru i tłuszczu, a więcej błonnika, który ukrywa się w produktach zbożowych, pełnoziarnistych. Postaw na spożycie produktów sfermentowanych, pij jogurty i kefiry. Ogranicz spożycie mięsa czerwonego na rzecz drobiu z ekologicznego chowu i ryb. Nie smaż mięsa, raczej je piecz lub grilluj– koniecznie na tackach. Jedz 5 – 6 posiłków dziennie. Stosuj ewentualnie suplementację diety witaminą D.
Nie zapominaj o piciu wody – zalecane jest jej spożycie w ilości 2 litrów na dobę, dobrodziejstwem są także soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców.
Boże, pozwól to wszystko zapamiętać i daj dodatkowe siły na regularne przestrzeganie tych mądrych zasad!
Maria Prymakowska – Paluch